Frukostbröd i helgen

Bröd behöver inte bara vara nyttigt. Ibland behöver det bara vara gott också. Vi fikar väldigt lite och är dåliga på det här med godis, så vi kan äta gott bröd istället.
 
Här kommer tips på frukostbröd i helgen. Det är lite bullvarning över dem, men... Sjukt gott!
 
 
Ingredienser:
25g jäst
50g smör (ekologiskt)
5dl mjölk
½ msk salt
2 msk socker
1msk stött kardemumma (färdigmalen går bra med det blir godare om man stöter själv i en mortel)
Vetemjöl (10-15dl i runda slängar)
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke (till hushållsassistenten)
Smält smöret.
Häll på mjölken och värm till ca 37 grader.
Häll mjölk- och smörblandningen över jästen tillsammans med salt och socker och kardemumma.
Häll i 1 liter mjöl och starta assistenten. Blanda ner mjöl i omgångar tills degen släpper bunkens kanter.
Låt gå i assistenten i ca.5 minuter.
Jäs övertäckt 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper på ett par plåtar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp i lagom stora bulldelar (du bestämmer storleken).
      Välj om du vill platta ut till thekakor eller låta bullarna vara runda (se bilden).
Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.
Sätt in i mitten av ugnen och grädda ca.12-15 minuter. När bröden fått fin färg är de klara.
Låt svalna på bakbord (eller träskärbräda) under bakduk.
 
Servera the eller kaffe med valfritt pålägg, men enbart ekologiskt Bregott räcker till dessa kardemummadoftande bröd.
 
Publicerat i Allmänt
#1 / / felicia:

åh dom ser jättegoda ut!

Svar: Det blev de :)
Malin

#2 / / Mormor:

Jaha ytterligare som jag måste prova. Många bra tips

Kram Mormor