Så gör du "kulprovet"

När man gör kola av olika slag kan det vara bra att göra det så kallade "kulprovet".
Det innebär att man droppar ner lite av den kokande kolasmeten i kallt vatten, man tar upp det och känner på konsistensen. När man kan göra en kula utan att den typ smälter mellan fingrarna eller är stenhård dåd är det klart. Det här brukar jag göra med jämna mellanrum för att hitta när det är lagom hårt.
Tyvärr följde jag receptet lite för noga när jag gjorde den chokladdoppade lakritskolan där det stod att kolan skulle upp i en temperatur på 120-125° grader och att det kunde ta 30-60 minuter.
Efter 10 minuter var min kola uppe i 107° och jag gjorde ett perfekt kulprov. Men eftersom det går så ruskigt snabbt hann det så klart koka lite till och kolan blev något för hård.
 
Bilderna visar en minut efter det perfekta kulprovet. Min "kula" blev ett hårt trassel.
Lita alltså inte på vad som står i recepten...
 
 

Så gör du chokladdoppad lakritskola

Här kommer ytterligare en beskrivning till julens godsaker. Chokladdoppad lakritskola. Ett recept från Coop.
Och här är mobilbilder blandade med kamerabilder och ett mixtrande med två datorer så stå ut med bildröran...
 
Så här ser de ut när de är klara.
 
Det här behöver du till ca.20 stycken
  • 3 dl  vispgrädde
  • 3 dl  socker
  • 1 dl  sirap
  • 2 msk  lakritspulver  eller 0,5 deciliter krossad turkisk peppar
  • 1 msk  smör
  • 100 g  mörk choklad  (minst 70%)
  • 1 msk  strössel  eller flingsalt

 

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

 

 

 

Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek.

För mig tog det drygt 10 minuter! Testa för säkerhets skull med jämna mellanrum genom att göra kulprovet (se eget blogginlägg om det här)

Rör i smöret.

 

Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.

  

 

Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar

 

  

 Smält chokladen i vattenbad eller i mikro.

.

 

Smält chokladen ca.1 minut på högsta effekt och låt de sista chokladklumparna smälta medan man rör i chokladen.

 

.
Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper
 
  

Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Jag garnerade mina med chokladströssel, lavendelsocker samt syrensocker.

 

Lycka till!

Choklad- eller pepparkaksbollar

Här kommer en enkel beskrivning hur man gör chokladbollar. Receptet kommer från barnens egna kokbok.
För att istället få pepparkaksbollar har jag bytt ut kakaon mot 2-3 teskedar pepparkakskrydda. Man får smaka sig fram. Och istället för vatten (eller kaffe) så tog jag konjak. Sen doppade jag så klart bollarna i choklad! Och vill man doppa bollarna i choklad ska man så klart hoppa över första punkten i receptet som säger att man ska hälla upp pärlsocker i en skål. Det blir en smula överflödigt.
 
 
Här är receptet: