Datorer och telefoner

Ikväll tittade L på mig med en finurlig blick och frågade när man får en dator? Alltså inte när han skulle få en dator, utan när "man" får en dator. Jag frågade hur han menade och undrade om han menade när han själv skulle få en dator. Till svar fick jag ett lite irriterat "ja men NÄR får man en dator?".
Aldrig svarade jag. Vi har redan både ett antal datorer, telefoner och en surfplatta och svarade lite i samma andetag att du kan få en egen dator när du fyller 18.
Hej och hå vad jag hörde min mamma i huvudet när jag sa så....
Då flinade han och undrade när han (inte längre man) skulle få en telefon.
Jag svarade igen att det kunde han få när fyller 18.
 
Den här morsan har en smula enfaldiga drömmar och hon tänker stanna i den drömvärlden något år till. Tills den dagen då verkligheten hinner ikapp och "alla andra" har mobiltelefoner osv. Vi kommer definitivt inte att vara de första som skaffar mobiler till barnen.
Säger jag nu...
Kom ihåg att jag har sagt det.
Jag ska komma ihåg att jag har sagt det...
 

Tro mig när jag säger detta...

Vad an denna hälsoinriktning på bloggen? Jag har alltid tyckt att det är viktigt vad man stoppar i kroppen. Jag vill veta vad som är i maten. Konstiga tillsatser som jag inte vet vad det är känns inte okej. Sötningsmedel, E-nummer och andra suspekta ingredienser. Jag tillhör också dem som tycker att dieter som GI eller LCHF känns en smula extrema. Min åsikt är att man ska få i sig mycket vitaminer och mineraler och proteiner och bra smörjmedel. Mest med tanke på hjärtat – så klart.

Slumpen eller ej, men de gånger jag har haft sockerstopp och ersatt socker med mer fett istället har faktiskt gett mig mer problem med hjärtat. Det har blivit betydligt fler extraslag och annat trassel. Så för mycket fett går helt enkelt bort i min värld. Och det kanske är därför jag någonstans kan tycka att det inte låter så sunt att hålla sig till LCHF tex där det går ut på att äta fet mat för att hålla sig mätt. Mätt kan man hålla sig med mycket fibrer också – vilket jag vill tro är bättre både för hjärtat och för magen. Men alla gör som de vill och känner att just de mår bäst av.

Sen tror jag också att man får mer energi (psykiskt) av att äta färgglada livsmedel som frukter och grönsaker än en massa smör, ost och bacon.

Jag vill aldrig, aldrig, aldrig någonsin få några som helst problem med hjärtat igen och jag vill göra allt jag kan och lite till för att inte lägga någon onödig grund till hjärtproblem hos mina barn. Så vida de inte har något medfött som de inte kan rå för. Men det är en annan sak. Därför pratar vi en del om att röra på sig och att inte äta godis bara för att man är sugen på det. Då är man antagligen lite hungrig eller törstig och då tar man alltså en frukt och/eller dricker vatten. Men det är självklart att vi äter pannkaka med sylt (oftast på torsdagar) och godis och glass och chips. Bara man gör allt med måtta. Och när det är helg. Då kan det få vara lite festligare, men vi kan inte ha fest hela veckan. Och hur vet man att det är lite festligare om man har fest hela tiden? Det är lite som jag brukar säga till barnen när de tycker att de har tråkigt. ”Man måste ha tråkigt ibland, annars vet man inte när man har roligt!” Sjukt tråkig morsa de har förövrigt…

 

Tro mig när jag säger att jag vet hur det är när hjärtat inte är ens bästa vän. Tro mig också när jag säger att du som läser det här aldrig vill råka ut för hjärtproblem. Så tänk ett varv extra på vad det är värt att lägga tid på. Är det värt att lägga ner 20-30 minuter extra varje dag på bra mat för att förhoppningsvis leva ett kanske längre, men förhoppningsvis mer kvalitativt liv än att koka snabbmakaroner och steka på falukorv för att det går snabbare och då också på sikt kanske få ett kortare liv?

 

Därmed inte sagt att jag inte kan få cancer och vara död inom ett år ändå, men jag har i alla fall försökt att undvika det…

Dagens rätt - grönkålspesto

Rotfruktssallad med grönkålspesto och lite parmaskinka.

Egentligen skulle det vara bulgur med i receptet, men vi kör på bröd istället. Bulgur är inte någon hit hemma hos oss då det bara brukar vara jag som uppskattar det.

Rotfruktssallad med dinkel och grönkålspesto Receptbild - Allt om Mat
http://alltommat.se/recept/rotfruktssallad-med-dinkel-och-gronkalspesto/

 

Vi har inte ätit just så mycket grönkål hemma hos oss, men det verkar ju vara en riktigt bra grönsak så jag tänkte ge den en chans. Här som sagt som en pesto som förutom grönkål innehåller:

Rapsolja (vi använder olivolja)

Salt och peppar

Vitlök (som vi hoppar över så här i veckan eftersom vi är lite överkänsliga)

Sötmandel (vi tar lite mandelmjöl)

Cheddarost (vi tar lite parmesan istället)

 

Själva rotfruktssalladen innehåller

Morötter

Rödbetor

Palsternacka

Potatis

Rödlök

Rosmarin

Olivolja

 

Enligt AlltOmMat.se så är fördelarna med grönkål bland annat dessa:

Innehåller mer järn än en biff

Motverkar gråstarr

Fullproppat med kalcium

Aktiverar levern

Få kalorier sett till hur mycket näring man får i sig

En bra källa för Omega 3

Sänker kolesterolet

Full av vitaminer och fibrer

 

Det låter ju hur bra som helst! Men hur smakade det då?

Speciellt.... Det smakade väldigt mycket... grönkål. Jag tror att grönkål vinner på att tillagas och inte att ätas rå, men det är väl som med det mesta att den vinner på att ätas just rå om man vill åt allt bra i den. Men när man vet hur bra den är så går det lite lättare att äta. Som mannen brukar säga "Varför måste allt smaka så gott hela tiden egentligen? Vissa saker kan ju vara bra att äta ändå för att det är bra innehåll. Kanske tycker man att det smakar lite bättre med den vetskapen? Eller i alla fall att det går bättre att äta det. "

Klokt och jag kan bara hålla med. Så vi åt lite av peston... På torsdag ska vi äta en sorts grönkålssallad. Vi får se om jag planerar om och gör något mer tillagat av den kål som är kvar. Den var liksom lite "bitig" i smaken.

 

 

 

Morötternas goda egenskaper skrev jag om här om dagen, men här kommer lite om de andra rotfrukterna:

 

Rödbetor

I rödbeta finns det en unik blandning av mineraler och fytokemikalier som gör att man blir mer motståndskraftig mot infektioner. Rödbetor ökar cellernas syreupptagning och lindrar störningar i blod, lever och immunsystem. Även en ökad produktion av röda blodkroppar kan fås genom att äta rödbetor dagligen. När man får en bättre cellventilation så resulterar det i att man håller hjärta, muskulatur, och nervsystem i gott skick. (http://www.biglife.se/se/kost/gr%C3%B6nsaker/r%C3%B6dbetor-2886889)

 

Palsternacka

Palsternackan är nyttig. Den innehåller mycket fibrer 4,5 %. Den innehåller dessutom mineralämnen så som kalium, fosfor, kalcium, magnesium och vitaminerna C, E, B1, B2, B6 och folacin.

(http://www.gronsakslandet.se/gronsak_ds/palsternacka)

 

Potatis

Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin som gör oss nöjda och lugna. Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig. Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-Vitamin. Potatis och rotfrukter är bra basmat. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet.

(http://svenskpotatis.se/om-potatis/naringsvarde/)

 

Rödlök

Matlök innehåller många nyttiga ämnen som olika antioxidanter och proteiner och flavonoider och den viktiga antioxidanten quercetin. Det finns tecken på att de som äter mycket lök kan minska risken för minst nio olika cancertyper, inklusive bröst-, livmoder, mag-, prostata- och andra cancerformer

(http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6k_(art))

 

Rosmarin

Rosmarin har använts som medicinalväxt i århundraden. Örten är bland annat känd för att motverka dålig cirkulation och frusenhet. Några droppar rosmarinolja i ett varmt fotbad ger både friska och piggare fötter. Växten sägs också kunna motverka dåligt minne, eftersom den är naturligt rik på carnosic svavelsyra som motverkar bildningen av fria radikaler i hjärnan. Stroke och Alzheimers är två andra hälsohot som sägs kunna undvikas tack vare rosmarin. Även lättare depressioner, gallproblem och muskelsmärtor kan lindras. (http://mabra.com/rosmarin-%E2%80%93-mer-an-bara-krydda/)