Syrensocker

Visst låter det som en underbar doftkombination med vanilj och syren!?
Det är det. I mina anfall av svårtattvarastill gjorde jag även syrensocker att kunna strössla ut över sommarens jordgubbar, brysslekex eller kanske bara rakt ner i youghurten.
 

Det här var ännu enklare än saften.
Man häller upp strösocker (gärna ekologiskt) i en glasburk och skrapar ner fröna från en eller ett par vaniljstänger. Jag fuskar och använder ekologiskt vaniljpulver. Sen tar man de små lila blommorna från två, tre blomklasar och lägger ner i sockret. De ska sedan stå och dra till sig tills blommorna har torkat och sockret också är torrt igen.
Som sagt; det luktar helt fantastiskt gott!

Syrensaft

För några dagar sedan fick jag ett ryck och bestämde mig för att göra syrensaft. Det är busenkelt och kräver en minimal insats. M sa till mig här om dagen att jag brukar säga att det är enkelt och inte kräver just någon insats, men ändå har jag hållit på i två timmar liksom bara så där. Fast det gäller ju när han grejar med våra bilar också. "Det tar inte så lång stund, det är en enkel sak." Och så tar det några timmar. Men det är väl så när det är något man tycker är roligt. De där timmarna man lägger ner känns inte som några timmar, utan snarare som en kvart. Det är roligt att se att det händer något helt enkelt. Oavsett vad det må vara.
 
Men den här flädersaften kräver inga två timmar. Det lovar jag.
Jag kopierade helt enkelt ett recept för flädersaft, men tog syrenblommor och lät det dra kortare tid.
40 blomklasar lila bondsyren
2l vatten
2kg socker (gärna ekologiskt)
2 ekologiska citroner
50g citronsyra
 
1. Ta bort så mycket av det gröna som möjligt (stjälkarna) och skölj blomklasarna noga.
2. Tvätta citronerna noga och skär dem i skivor.
3. Varva blommor, citronskivor och citronsyra i en stor bunke.
4. Koka upp vatten och socker och häll det över blommor och citroner. Rör om lite.
5. Låt stå i 3 till 4 dagar.
6. Sila av och fyll upp i väl rengjorda flaskor (tillsätter man natriumbensoat håller det längre om man har ont om plats i frysen, 1krm per liter avrunnen saft)
 
Lycka till!

Hon är tillbaka!

Jag tror bestämt att tjejen är tillbaka i matchen igen! Nästan i alla fall. Lågt blodtryck har jag, men jag vet ju heller inte vad som är normalt för just mig så stundom lite svajigt, men jag står upp! Jag står upp så mycket att man kan fundera över om jag har startat en fabrik här hemma? Grannen som är ute och går med sin lilla hund lite titt som tätt, måste undra om jag sitter fast i köksfönstret. Och det gör jag ju nästan.
 
Det fattas dessutom en burk på bilden...
 
Som om inte detta var nog, gjorde jag en pizzabruschetta till middag.