Att ta körkort på Irland

Om jag inte minns helt fel så nämnde jag tidigare att man inte behöver ha ett fullt körkort för att få köra bil här på ön. Så länge man bara har ett L (för learner) på bakrutan så är det bara att tuta och köra. Man behöver inte ha någon med ett fullt körkort bredvid sig. Det enda man inte är tillåten att göra är att köra på motorvägarna. Vilket folk verkar göra ändå.

Nu har jag fått en närmare förklaring till hur det går till att ta körkort. Man får ta körkort när man är 17 här. Man går igenom tre faser. Under den första fasen (som verkar vara ganska kort) måste man ha någon med ett fullt körkort bredvid sig. Sedan får man göra någon form av test varefter man får köra själv så länge man har sitt L på bilen. Jag vet inte hur länge man får åka runt så eller ens om det är tidsbestämt, men sedan kommer tredje fasen. Då är man helt plötsligt inte längre tillåten att köra själv längre utan måste ha någon med ett fullt körkort med bredvid sig…

Apropå ålder så blev jag ombedd att visa min legitimation när jag köpte en flaska vin inne i Dublin för ett antal veckor sedan. Åldergränsen för att köpa alkohol här är 18… Det är bara på TESCO de har en 21-årsgräns. Där är det aldrig någon som har frågat. Visst är det svårt att bedöma ålder på folk, men… Min danske kollega som är ett år yngre än mig stod före mig i kön och handlade utan problem. Haha! Jag tar det som en komplimang. Eftersom jag fortfarande är närmare 24 än 26 så är jag ju nästan närmare 20 än 30 också!

P.S. En liten uppdatering om soporna också. Jag ställde ut min svarta AWB-säck (tror att det står för Arklow Waste Bag, men jag är inte helt säker) utanför grinden igår och tänkte att det just skulle vara min tur att en hund skulle finna min säck extra intressant för dagen och därmed komma hem och hitta mina sopor utspridda över halva gatan. Det gick bra. Säcken var borta och ingenting låg kvar på marken.

Hockey?!? Det är ju rugby klockan 3!!!

Att läsa en Irländsk eller Brittisk tidning är inte helt okomplicerat. Jag har inte köpt dagstidningar i andra länder än dessa två förutom i Sverige så jag kan inte uttala mig om annat än dessa. Många tidningar har även här gått över till det så kallade tabloid-formatet. Det vill säga samma storlek som Aftonbladet och Expressen, men vissa är fortfarande i samma otympliga format som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet med flera höll sig till tidigare. Det kunde gå an att läsa dessa tidningar om man antingen hade ett helt köksbord eller en hel säng för sig själv, men var man tvingad att sitta i en fåtölj eller dylikt kunde det gå med nöd och näppe eftersom de i alla fall faktiskt var hophäftade eller limmade. Här sitter inga tidningar ihop. Det är helt hopplöst att befinna sig någon annanstans än på golvet när man tar sig igenom dessa. Jag köpte Sunday Independent i söndags för att jag ville veta mer om vad som hade hänt uppe i Dublin. Eftersom det var en söndagstidning så var det ju naturligtvis inte en enda tidning. Det var sex tidningar i en… Fem i jätteformat och ett magasin.   Jag behöver inte fundera över vad jag ska läsa den närmsta veckan i alla fall!

Apropå nyheter så var jag inne hos grannarna och tittade på OS-hockeyn (Sverige-Finland). De har inte visat speciellt mycket OS på de vanliga kanalerna här. Finalen i damhocken visade de bara tredje perioden av. Jag har dock bara sett matchen i söndags. Mina grannar är ett par - en polsk tjej och en svensk kille. Han hade frågat nere på en av pubarna om de skulle visa hockey på någon av alla TV-apparater de har uppsatta och om inte om de inte skulle kunna visa det på en av de mindre apparaterna i alla fall. Till svar hade han fått en stirrande blick och svaret ”Ice-hockey?!? No way, it’s rugby at 3 o’clock!” Icke förhandlingsbart. Irland mot vet inte vilka i rugby… När det är OS-final i hockey!!! Ja, ja, jag klandrar dem inte. Irland är ju inte så stora i någon annan sport än rugby där de verkar vara ganska bra ändå, så jag får väl förlåta dem. Grannens TV var inte den bästa. Jag gissar att det är en 15” TV, så pucken var lite svår att se. Dessutom har de bara en lös antenn så det var rullande linjer över rutan genom hela matchen vilket gjorde det omöjligt att se pucken. Men huvudsaken var ändå att vi fick se matchen!

Jag hade räknat med att Sunday Independent skulle ha lite skrivet om OS i sin sportbilaga, men de hade inte skrivit en enda mening. Det var bara rugby, fotboll, hurling (en sorts inhemsk klubbsport) och ridsport. Enligt hyrestanten här så har Irland haft med en eller två tävlande i bob i detta OS, så ett litet, litet intresse borde ju ha funnits ändå…

Kravaller på O'Connell Street i Dublin

Jag misstänker att helgens kravaller i Dublin togs upp på nyheterna i Sverige. Jag läste i alla fall om dem på Aftonbladets hemsida där de även hade lagt ut bilder. Jag har tidigare ställt frågan om vad ”The Spike” kunde vara för någonting. AnnaaM svarade att det nog var någon form av monument som sattes upp vid millennieskiftet. Om jag har förstått detta rätt av olika beskrivningar så var O’Connell Street den gata där påskupproret utspelade sig 1916. Det uppror då män, kvinnor och barn gick ut och slogs för vad som skulle leda Irland till dess självständighet från Storbritannien. Av den anledningen har man nu satt upp ett monument på gatan som för övrigt måste vara Dublins bredaste. Hur som helst var det på den här gatan som även helgens uppror utspelade sig. Vad som var sagt att bli en fredlig demonstration ändrades snabbt. I slutändan var det Republikanerna som blev beskyllda för oredan – som vanligt. De kastade allt de kom över på allt och alla. Det är inte så svårt att få tag i saker att kasta på O’Connell Street eftersom de håller på och bygger där. Det ligger lösa gatstenar, metallstänger, bräder med spikar i (om inte annat går de att slita loss) och metallstaket som bara ska hindra folk från att kliva i gropar och så vidare. Enligt Sunday Independent kastade de även läskburkar med bensin. En polisman fick en coca cola burk med urin slängd i nacken. Det hela var väldigt organiserat. Fulla ynglingar iklädda Celtics eller Irlands fotbollströjor, halsdukar med Irlands trikolor och många med mask för ansiktet var de som fick vara inne i folkmassan och ställa till med den värsta oredan. De yngsta var inte mer än 13-14 år gamla, annars var tydligen de flesta runt 20. Vidare skrev tidningen att det i utkanten av folkmassan hade rört sig medelålders män som via mobiltelefoner (head set med blue tooth) hade kommunicerat med ynglingarna. Sunday Independent jämförde Dublin den 25 februari med Frankrike, Beirut och Irak.
Det som irländarna tycker är skrämmande är att de flesta av dessa hade åkt in till Dublin från Nordirland. Så när de kände att det var dags att dra sig undan var det bara att lämna staden och åka hem. I deras avseende måste det ju vara praktiskt i det hänseendet att det måste vara svårare för dem att åka fast.
Det kommer att kosta runt €100.000 att städa upp i staden och främst då på O’Connell Street.

Något som jag som svensk har väldigt svårt att förstå är att det faktiskt fortfarande kan vara av väldigt stor betydelse om man är protestant eller katolik när man söker jobb, främst uppe i Nordirland. För mig tillhör båda kristendomen, dessutom är jag ateist så det är ännu svårare att förstå. Jag kan på något vis förstå när det handlar om kristna och muslimer, men kristna mot kristna… Fast många små incidenter som händer här i landet och än oftare uppe i Nordirland har inte ens med religion att göra längre. Många här anser att de bara använder det som ett dåligt argument för att ställa till med bråk. Jag vet inte. Jag försöker lyssna och fråga, men svaren man får är lika opartiska som när man frågar en moderat varför socialdemokraterna är dåliga eller en socialdemokrat varför moderaterna är dåliga. Man får helt enkelt ta information från alla håll och sedan bilda sig en egen uppfattning. Det är dock ganska svårt eftersom detta har hållit på genom generationer. Här i Arklow, 45 minuter söder om Dublin, är det i alla fall väldigt lugnt. Det är bara lite IRA-klotter här och där och så knark naturligtvis.