Ett tips.

Dagen i Orsa Grönklitt var väldigt trevlig. Vi kom precis för att hinna se när björnarna blev matade med fisk. Fast det var en ohygglig mängd folk, så det var lite svårt att se björnarna. Förutom olika sorters björnar finns även, sibiriska tigrar, lo, järv, varg och räv. Järvarna och rävarna höll sig dock väldigt osynliga. Fyra timmar var vi där uppe och det kan verkligen rekommenderas att åka dit. Fast ett tips är att man kanske ska försöka undvika den värsta turistsäsongen om man vill se så mycket som möjligt.

Nu ska jag cykla in till Djurås och lämna in min trisslott som jag köpte tidigare idag. Jag vann den stora summan 25:-! Sedan blir det hem och klippa gräs och packa det sista.

Ett eget berg.

Jag har hört att man, för att på bästa sätt finna lugn och ro i tillvaron, ska hitta ett eget litet berg att gå upp på och sitta och lyssna på skogens brus.
Igår gick vi upp på Oxberget. Det ligger två berg precis bredvid varandra som båda stupar rätt ned åt varsitt håll. Det ena berget är Djurmo Klack där man har utsikt över byarna Djurmo, Djurås och Bäsna. Från Oxberget har man utsikt över byarna Sifferbo, Djurmo, Duvnäs, Bäsna och i viss mån Borlänge. Dalälven ser man från båda bergen. Så vackert det var uppe på Oxberget. Varken M eller jag hade varit där tidigare och vi hade en halvflaska rött vin och en marabou schewizernöt med oss upp som vi delade på. Rätt som det var stod det en älg och betade björkris på hygget nedanför oss. Det var svårt att se på håll, men jag gissar att det var en kviga. Det kan ha varit en ko också, men den såg lite för liten ut.

Nu ska jag väcka M. Idag ska vi till Orsa Grönklitt och titta på björnar och sibiriska tigrar. Varje onsdag klockan 13 matar de björnarna med levande fiskar som de själva får jaga fatt i på marken.

Havsbris och Äppelblom

För ett tag sedan fick jag en enkät på mailen som handlade om olika sorters tvättmedel. Vilka man använder, hur ofta och så vidare. Jag märkte efter en stund att Grumme Tvättsåpa stod bakom enkäten. Tydligen hade det kommit två nya varianter på tvättsåpan. De skulle dofta äppelblom och havsbris och innehåller tydligen redan lite sköljmedel också. Jag hade inte sett dem och heller inte sett någon reklam för dem så jag kryssade bara i att jag köpte Via och att sannolikheten att jag skulle köpa tvättsåpa var ganska stor om priset var en aning lägre.

För några veckor sedan hade ICA ett erbjudande om fyra refillförpackningar Grumme Tvättsåpa för 100kr. Perfekt tänkte jag, nu kunde jag testa de nya sorterna äppelblom och havsbris. För det mesta kan man ju lite försiktigt öppna skruvkorken och lukta så att man vet om man gillar doften eller inte, men refillförpackningar är väldigt svetsade uppe i kanten och därmed svåra att smyglukta på. Jag öppnade förpackningen med äppelblom, slog över den i en PET-flaska (eftersom jag inte hade någon tidigare förpackning) och tyckte att det luktade lite konstigt. Lite som stark doft av modellera blandat med lite kemikalier. Jag tänkte att det nog ändå skulle bli en god doft i kläderna efter tvätten eftersom de flesta parfymerade tvätt- och sköljmedel doftar lite speciellt. När tvätten var klar och jag öppnade tvättmaskinen luktade det fortfarande modellera fast uppblandat med blöta kläder. Lite unket och inte minsta spår av någon äppelblom. Nu hade jag köpt förpackingen och då måste man ju använda upp den.

Igår var det dags att öppna nästa förpackning. Havsbris. Jag hade förväntat mig ett tilltalande stråk av tång och salt, men åter igen doftade det bara modellera med ett stråk av kemikalier. Havsbrisen och Äppelblommen påminner förvånansvärt mycket om varandra. Kanske har de av misstag hällt den ena sorten i den andra, men likväl så luktar det inte bra. Att vi har oparfymerat sköljmedel gör ju inte att dotfen blandas med någon annan doft som kan bli konstig heller.

Nu har jag två förpackningar vanlig Grumme Tvättsåpa kvar och jag är mer än glad att jag inte tog två äppelblom och två havsbris...