11 december 2017

Barkbröd

Allmänt

Hur blev det då? Blev det barkbröd av barkmjölet och gick det att äta?
 
Om man nu ska baka barkbröd efter konstens alla regler enligt vad jag kan anta vara gammal tradition så känns det inte alldeles helt rätt att använda jäst. Jag har funderat i många banor om hur jag skulle gå tillväga, men ett tag var jag mest inne på att riva potatis som skulle få jäsa ett dygn innan det skulle bli något slags tunnbröd. Sedan slutade just detta experiment med att jag gjorde en surdegsgrund på råg. Planen var att göra hårt bröd.
 
Så här gjorde jag.
 
Dag 1 Kväll:
1dl rågsurdegsgrund
2dl vatten
3dl rågmjöl
1dl barkmjöl
3dl vetemjöl special
½msk honung (jag tog dubbelt)
1tsk salt
 
Blanda samman alla ingredienser och knåda ihop dem till en smidig deg och blanda någon minut.
Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten. När den dubblerats till storleken och är luftig inuti har den jäst klart.
 
Dag 2 Morgon:
Valfria kryddor
 
Eftersom jag ville snåla lite med barkmjölet så att det kanske skulle räcka till ett bak till gjorde jag halva satsen (utom med honungen - nästa gång blir det med gransirap istället).
Man vet ju inte i förväg om det blir så dåligt att man måste göra om det. Eller om det blir så bra att man vill göra om det en gång till. Nu har jag en idé om att göra mjukt bröd också, men vi får se.
 
Så här bubblig och fin var rågsurdegsgrunden jag gjort iordning enbart för detta.
 
Barkmjölet blev inte mer finamlet än så här så jag tänkte att jag fick chansa. Magen sägs ju må bra av mycket fibrer om inte annat...
 
När det var dags att kavla ut degen påminde den lite om pepparkaksdeg i både färg och koncistens. Det vill säga att den var ganska lätt att bearbeta utan att det fastnade i mitt bakbord. Under tiden jag kavlade hade jag satt ugnen på 200 grader och satt in en plåt så att den skulle bli het.
 
Jag lyfte över degen till ett bakplåtspapper och kavlade lite till, penslade med vatten, kryddade och skar i remsor. Egentligen ska man nagga degen med en gaffel eller liknande, men det glömde jag faktiskt bort. Det verkade gå bra ändå.
 
10 minuter senare såg det ut så här! Den andra plåten fick jag lov att ta ut, ta av de färdiga remsorna, vända lite på de kvarvarande remsorna och grädda lite till. Med andra ord gäller det att se upp lite så att inte lite blir bränt och resten inte färdiggräddat.
 
Till den här lilla satsen som blev två plåtar valde jag att testa fyra olika kryddningar.
En fjärdedel pudrade jag över lite vetemjöl.
Den andra fjärdedelen strödde jag flingsalt över.
Den tredje fjärdedelen fick råsocker och kardemumma.
Den sista fjärdedelen fick råsocker, kardemumma och kanel.
 
De två sistnämnda kryddningarna gick hem hos alla som har smakat. Det blev ungefär som lite lite juliga kex. Nästa gång kommer jag även att addera nejlika och ingefära så att det blir en pepparkakskryddning. Sämst blev saltet eftersom det blev alldeles för salt. Det gör jag inte om igen.
Tidigare har jag bakat samma knäckebröd fast utan bark inblandat. Då har jag kryddat med timjan och sesamfrön. Mycket gott!
 
Barnen tyckte att det var det godaste knäckebröd de någonsin ätit! Det verkade även gå hem hos kollegorna som fick agera lite försökskaniner. Jag kan intyga att brödet inte smakar träigt och när man smakar av själva barken så har den i sig en lite söt smak.
 
Jag kommer absolut att baka mer barkbröd! Det är helst klart värt allt jobb med barken eftersom själva baket inte krävde någon större insats.
 
Kom bara ihåg att fråga markägaren om lov för att fälla träd och kunna ta barken!
 
Källa till brödreceptet är "Surdegsbröd - recept och tips från en hemmabagare" av Martin Johansson
 
 
 
 
Du läste helt rätt! Barkmjöl. Tänk så många gånger man hört talas om att man använde bark istället för mjöl förr i världen. Mjöl var ingen självklarhet så som det är idag. För oss som bor i ett skogstätt land var det därför ett utmärkt sätt att dryga ut det värdefulla mjölet.
 
I slutet av våren eller möjligen början av sommaren hörde en kollega av sig och sa "Du som gillar att baka, skulle du kunna tänka dig att baka barkbröd?" Vilken fråga... Det är ju helt självklart att jag skulle göra det!
Men vem saluför barkmjöl? Efter lite letande på nätet insåg jag att det skulle finnas i välsorterade hälsokostbutiker. Jag letade. Jag skickade ut en kollega från Stockhom att leta, men ingen hittade barkmjöl i någon butik.
Vad gör man då? Jo sitt eget mjöl så klart!
 
Jag måste säga att det var en väldigt lärorik process och som vanligt när man gör saker och ting från grunden - så uppskattar man ännu mer lyxen vi har idag att gå till närbutiken och där kunna köpa nästan vad som helst helt färdigt. Fast lite konstigt också eftersom mycket känns konstigt att det finns färdigt.
 
Hur som helst. Under sommaren tog vi ner några tallar i sommarstugan och jag passade på att barka lite. När man är helt novis är det svårt att uppskatta hur mycket eller lite bark man behöver.
På bilden nedan syns den bruna och gröna ytterbarken och det som dras loss är innerbarken (kambiumet). Kvar syns en naken trädstam med själva furuvirket. Jag använde mig av en helt vanlig Morakniv för att pilla loss en flik i barken. 
 
Lite pilligare var det att sedan avlägsna all ytterbark från innerbarken, men ett jämnt underlag underlättade.
 
Klart! (den vita pricken är färg och inget annat...)
Nu fick barken lufttorka tills den kändes torr.
 
Nästa steg efter att ha fått torka i luften var att rosta barken. Hade jag gjort det riktigt skulle jag kanske ha rostat den i en panna över en eld, men ugnen fick duga lika bra. Jag insåg här att bark bränns ganska lätt i ugnen och det ska erkännas att jag faktiskt fick lov att göra om hela processen en gång (tur att vi har många tallar i stugan).
 
Hur maler man bark som trots torkning och rostning liksom ändå är lite segt? Framför allt eftersom man liksom inte besitter en kvarn hur som helst. Jag tänkte att vår rustika mortel i sten borde fungera. Det fungerade så där. Det ville inte malas så där fint som jag hade tänkt mig. Om jag hade haft en elektrisk kaffekvarn skulle det kanske ha varit det bästa, men nu har jag ingen sådan.
 
Tillslut fick vanliga mixerstaven rycka in och mer finmalet än så här blev det inte. Hur grovmalet kan det vara utan att det blir konstigt om man bakar på mjölet? Det här såg mer ut som finhackade havregryn...
 
Jätteroligt att testa! Går det att baka på då?
Det återkommer jag med!