Oiche Shamhna!

Dagens irländska fraser:

Fras:         Oiche Shamhna
Uttal:         Ee-ha how-nah
Betydelse: Halloween

Fras:         Tabhair feirin dom no buailfidh me bob ort!
Uttal:         Tour ferr-een dum no booligg may bob urt
Betydelse: Trick or treat! (Tycker det engelska uttrycket är bättre än svenskans bus eller godis)

Bitande dofter

Nu är jag trött och känner mig lagomt filosofisk. Men det här med dofter kan ju vara rätt intressant. Vissa dofter har en underlig förmåga att hänga kvar i ens medvetande långt efter att doften egentligen har försvunnit. Ammoniak är ett bra exempel på en sådan doft. Jag minns även en doft från min första PRAO när jag och bästa kompisen J i sjätte klass var på Hemköp. Inne i deras soprum luktade det konstigt. Inte mögel eller gammal rutten kompost eller gamla blöta kartonger utan en annan stickande fast ändå fadd doft som påminde om bröd fast som mögel och blöta fruktkartonger... Helt enkelt obeskrivligt äckligt!
Jag minns även klart och tydligt hur det luktade i vårt klassrum på lågstadiet. Speciellt till jul och påsk när vi alltid skulle limma filtfigurer på jutesäcksväv. Limmet luktade ruttna ägg och blev lite gulaktigt när det torkade. Annars luktade det ganska hemtrevligt skolaktigt. Det vill säga en blandning av papper, en påtaglig blyertsdoft, gröna sudd, boningsvax, barnkläder med sand och lite gröna växter i fönstren.
Nu luktar det clementin. Jättemycket clementin dessutom trots att det ändå är tre timmar sedan jag åt en och jag har tvättat händerna flera gånger efteråt. Händerna luktar inte. Det kanske är det där att det var säsongens första clementin, en massa nysnö och upptäckten att det bara är sju veckor kvar till jul som gör att de sitter kvar i näsan.

Skam på torra land

Idag har årets första snö kommit och det gjorde den med besked. Hittills har det kommit runt 20-25cm snö som i sin tur har orsakat lite strömabrott med jämna mellanrum. Strömavbrott betyder alltså ingen dator, ingen telefon, inget varmt vatten i vattenkokaren och heller inget lyse på toaletten. Vad blir jag föreslagen då? "Det kanske är dags att du lär dig att ha dörren öppen då!" Varför skulle jag "lära" mig det och svarade alltså att det inte var så troligt. Jag fick då frågan om det var så hemskt om det skulle höras ljud från toaletten. "Hemma har vi alltid dörren öppen." Ljud är mitt minsta problem, men jag har aldrig en toadörr öppen - än mindre när jag inte är hemma. Jag svarade bara att mina toalettbesök är av högst privat natur och satte därmed ut en väldigt tydlig p u n k t. Vad ska man säga?