Tekakor

Här om dagen bakade jag tekakor med kardemumma. Vanligvis bakar jag mest limpor eftersom det är smidigt att bara dela upp degen i fyra delar och lägga ner i fyra smorda ugnsformar. Om jag anstränger mig lite till så kan det bli olika typer av smaksatta frallor. Tekakor kräver lite utkavling/tillplattning och så vill man att de ska vara någorlunda runda.
Favoritreceptet på tekakor hemma hos oss är med en riklig smak av kardemumma. Vill man inte ha så mycket kardemummasmak kan man såklart minska mängden. Eller öka om man hellre vill det.
 
 
Det här behöver du till ca.12 tekakor (beroende på storlek - jag fick ut 35 på en dubbel sats):
50g smör
5dl mjölk
25g jäst
1½ tsk salt
1 msk socker
½ msk kardemumma
12-13 dl vetemjöl special (gärna Manitoba Cream även om det tyvärr inte är ekologiskt).
 
Så här gör du:
1. Smält fettet och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
2. Rör ut jästen med smör och mjölk i en bunke eller köksmaskin.
3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl.
4. Arbeta degen tills den är smidig (ca.10 minuter för hand och ca.5 minuter i köksmaskin).
5. Jäs degen övertäckt i 60 minuter.
6. Lägg degen på ett mjölat bakbord och rulla ut degen till 2 längder. Dela varje längd i 6 bitar.
    Forma runda bullar av bitarna och kavla eller platta ut dem. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Jäs bröden ytterligare 30 minuter under bakduk.
9. Grädda bröden mitt i ugnen 10-12 minuter (eller tills de fått fin färg).
10. Lyft tekakorna från plåten och låt svalna under bakduk.
 
 
Tips!
Om man vill göra av med hela jästpaketet på 50g, kan man antingen låta degen jäsa 30 minuter (istället för 60 minuter) under första jäsningen.
Eller så använder man 50g jäst (låter jäsa 60 minuter under första jäsningen) och dubblerar alla andra ingredienser också och får ut cirka 25 tekakor.
 
Lycka till!
 
 
Publicerat i Allmänt
#1 / / ɑ n n i k ɑ:

Gott!

Svar: Ja de här är riktigt goda :)
Malin

#2 / / mormor:

Kan intyga att dom var riktigt goda. Mums

Svar: Tack :) Kram kram!
Malin