Baka bröd med vildjäst - dag 2

Under dag två ska degen med vildjäst matas två gånger. En gång på morgonen och en gång på kvällen.
 
Så på torsdag morgon såg min lilla degklump ut så här. Det hade kommit in lite luft där plasten glipade så degen har torkat lite, men det har ingen betydelse. Jäst har det i vilket fall gjort!
 
På torsdag morgon (morgon dag 2) skulle degen matas med
1/2 dl vetemjöl special
1/4 dl ljummet vatten.
Då har man en sån här liten degklick som ska jäsa till kvällen då den ska matas igen.
 
Torsdag kväll. Degen har jäst riktigt fint!
 
På torsdag kväll (kvällen dag 2) ska degen matas igen och den här gången ska den matas ganska ordentligt.
8 3/4 dl vetemjöl special
3 1/2 dl ljummet vatten
Nu ska detta stå till fredag morgon.
 
Tiden mellan matningen på kvällen dag 2 tills dess att man ska baka på morgonen dag 3 får inte vara allt för länge. Det rekommenderas inte att degen sår längre än 8-12 timmar. Står den längre kan den bli för sur och tappa sin jäskraft.
 
Publicerat i Allmänt
#1 / / FruFura:

Ser intressant men lite jobbigt ut. Vad är själva vinsten?

Svar: Gott bröd som är bakat med en relativt liten insats är vinsten :) Plus att det är häftigt att se att något lever och som inte innehåller vanlig jäst. Visst tar det några dagar i anspråk, men insatsen är minimal. Dessutom behöver man inte passa några tider lika precist som när man bakar vanligt jäst-bröd :)
Malin