Dagens rätt - grönkålspesto

Rotfruktssallad med grönkålspesto och lite parmaskinka.

Egentligen skulle det vara bulgur med i receptet, men vi kör på bröd istället. Bulgur är inte någon hit hemma hos oss då det bara brukar vara jag som uppskattar det.

Rotfruktssallad med dinkel och grönkålspesto Receptbild - Allt om Mat
http://alltommat.se/recept/rotfruktssallad-med-dinkel-och-gronkalspesto/

 

Vi har inte ätit just så mycket grönkål hemma hos oss, men det verkar ju vara en riktigt bra grönsak så jag tänkte ge den en chans. Här som sagt som en pesto som förutom grönkål innehåller:

Rapsolja (vi använder olivolja)

Salt och peppar

Vitlök (som vi hoppar över så här i veckan eftersom vi är lite överkänsliga)

Sötmandel (vi tar lite mandelmjöl)

Cheddarost (vi tar lite parmesan istället)

 

Själva rotfruktssalladen innehåller

Morötter

Rödbetor

Palsternacka

Potatis

Rödlök

Rosmarin

Olivolja

 

Enligt AlltOmMat.se så är fördelarna med grönkål bland annat dessa:

Innehåller mer järn än en biff

Motverkar gråstarr

Fullproppat med kalcium

Aktiverar levern

Få kalorier sett till hur mycket näring man får i sig

En bra källa för Omega 3

Sänker kolesterolet

Full av vitaminer och fibrer

 

Det låter ju hur bra som helst! Men hur smakade det då?

Speciellt.... Det smakade väldigt mycket... grönkål. Jag tror att grönkål vinner på att tillagas och inte att ätas rå, men det är väl som med det mesta att den vinner på att ätas just rå om man vill åt allt bra i den. Men när man vet hur bra den är så går det lite lättare att äta. Som mannen brukar säga "Varför måste allt smaka så gott hela tiden egentligen? Vissa saker kan ju vara bra att äta ändå för att det är bra innehåll. Kanske tycker man att det smakar lite bättre med den vetskapen? Eller i alla fall att det går bättre att äta det. "

Klokt och jag kan bara hålla med. Så vi åt lite av peston... På torsdag ska vi äta en sorts grönkålssallad. Vi får se om jag planerar om och gör något mer tillagat av den kål som är kvar. Den var liksom lite "bitig" i smaken.

 

 

 

Morötternas goda egenskaper skrev jag om här om dagen, men här kommer lite om de andra rotfrukterna:

 

Rödbetor

I rödbeta finns det en unik blandning av mineraler och fytokemikalier som gör att man blir mer motståndskraftig mot infektioner. Rödbetor ökar cellernas syreupptagning och lindrar störningar i blod, lever och immunsystem. Även en ökad produktion av röda blodkroppar kan fås genom att äta rödbetor dagligen. När man får en bättre cellventilation så resulterar det i att man håller hjärta, muskulatur, och nervsystem i gott skick. (http://www.biglife.se/se/kost/gr%C3%B6nsaker/r%C3%B6dbetor-2886889)

 

Palsternacka

Palsternackan är nyttig. Den innehåller mycket fibrer 4,5 %. Den innehåller dessutom mineralämnen så som kalium, fosfor, kalcium, magnesium och vitaminerna C, E, B1, B2, B6 och folacin.

(http://www.gronsakslandet.se/gronsak_ds/palsternacka)

 

Potatis

Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin som gör oss nöjda och lugna. Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig. Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-Vitamin. Potatis och rotfrukter är bra basmat. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet.

(http://svenskpotatis.se/om-potatis/naringsvarde/)

 

Rödlök

Matlök innehåller många nyttiga ämnen som olika antioxidanter och proteiner och flavonoider och den viktiga antioxidanten quercetin. Det finns tecken på att de som äter mycket lök kan minska risken för minst nio olika cancertyper, inklusive bröst-, livmoder, mag-, prostata- och andra cancerformer

(http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6k_(art))

 

Rosmarin

Rosmarin har använts som medicinalväxt i århundraden. Örten är bland annat känd för att motverka dålig cirkulation och frusenhet. Några droppar rosmarinolja i ett varmt fotbad ger både friska och piggare fötter. Växten sägs också kunna motverka dåligt minne, eftersom den är naturligt rik på carnosic svavelsyra som motverkar bildningen av fria radikaler i hjärnan. Stroke och Alzheimers är två andra hälsohot som sägs kunna undvikas tack vare rosmarin. Även lättare depressioner, gallproblem och muskelsmärtor kan lindras. (http://mabra.com/rosmarin-%E2%80%93-mer-an-bara-krydda/)

 
 
 
Publicerat i Allmänt
#1 / / Jonna:

Grönkål är en speciell grönsak. Upptäckte den hösten 2012. Har mest ätit den naturell på tallrik eller i smoothie men det där lät mums!
Synd att den är så säsongsbetonad.
Rödbetor i alla former är också grymt gott också kissar man färg glatt sen :)

Svar: Jonna... Grönkålen var inte mums i en pesto :( Så ett tips är att låta bli att testa. Haha!
Malin