Bara gröt till lunch???

Ägg är ett proteinrikt livsmedel som ger ett ordentligt vitamintillskott. Även mineraler som järn och selen ryms innanför skalet. I stort sett får du i dig merparten av de näringsämnen du behöver för dagen, inklusive viktiga fettsyror, om du mumsar i dig både gula och vita. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C! Äggula är också rikt på kolin, ett ämne som bland annat är känt för att höja prestationsförmågan, förbättra minnet och motverka cancer. En enda äggula ger dig 25 procent av dagsbehovet av kolin. Äggets gula är även naturligt rik på d-vitamin, ett vitamin som reglerar kalkbalansen i skelettet, motverkar depression och enligt vissa studier också cancer. (Läs mer här http://mabra.com/mabra-knacker-aggets-halsohemligheter/)
Äpple
- Äpplen innehåller gott om antioxidanter.
- Flavonoiderna, som främst finns i skalet, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
- Du får också i dig en dos C-vitamin.
- Äpplen har även visat sig att motverka utveckling av både cancer och diabetes.
- Frukten motverkar värk, stimulerar matsmältning och tarmfunktion samt bidrar till stöd för lever och njurar för att de bättre ska klara av att avgifta kroppen.
- Ett äpple kan inte ersätta din tandkräm men att tugga frukten stimulerar salivproduktionen, vilket sänker bakteriehalten i munnen.
- Äpplen innehåller lösliga och olösliga fibrer, inklusive pektin. Det minskar leverns kolesteroltillverkning. Pektinets förmåga att bilda geléliknande substans fördröjer matsmältningen vilket i sin tur fördröjer att blodsockret går upp alltför snabbt.
- Äpplen är blodrenande: bra för lågt blodtryck och för artärer som förhårdnats.
- Enligt studier kan äppeljuice minska risken för Alzheimers och minska ålderseffekter på hjärnan.
- Äpplens fiberinnehåll kan kicka igång en risig mage.
http://kurera.se/10-anledningar-att-ata-apple/
Päron
Päron är en bra fiberkälla och innehåller många olika vitaminer och mineraler. Päron är de minst sura av vanliga frukter, så denna frukt rekommenderas både till både barn och vuxna som lätt får halsbränna. Ett australiensiskt projekt på astma, fann att päron skyddar från astmaattacker och från att utveckla astma.
(http://www.dietguiden.org/frukter/paron.html)
Banan
Banan är bra mot högt blodtryck då den innehåller mycket kalium och magnesium. Kaliumet kan vara bra för att motverka stress, och magnesiumet mot huvudvärk. Banan innehåller pektin som är blodsockersänkande, är bra mot PMS, sänker det onda LDL-kolesterolet, renar även kroppen från toxiner, samt motverkar baksmälla.
Banan har visat sig bra vi mag- och tarmsår. Bra mot magcancer. Banan innehåller aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin, vilket är bra för att motverka bl.a depressioner.
(http://www.halsosidorna.se/Fruktochbar.htm)
Kanel
Bra för blodsockret och insulinet. Bakteriedödande, tex svampinfeltioner. Bra mot magbesvär. Kanel innehåller ämnet kumarin som i för stora mängder kan skada levern (ingen risk om man bara använder det som krydda).
Havregryn(-sgröt med mjölk)
Dessutom innehåller havregryn massor av nyttiga saker som till exempel hälsosamma fettämnen som förebygger hjärtkärlsjukdomar och cancer samt matsmältningsfrämjande fibrer. Och mjölken (forskarna använde skummjölk, men lättmjölk går också bra) innehåller en hel del kalk. (http://iform.se)
Ja nu är det ju så att också jag tycker att gröt är en alldeles utmärkt lunchrätt , mättande å nyttig . Nötter är jag däremot inte så förtjust i .
Kram från en grötälskare