Pepparkaksbollar

För ett tag sedan sprang jag på ett recept på pepparkaksbollar.
Och som vanligt kan jag ju inte följa redan angivna recept, utan har något slags inneboende tvång att göra om dem en smula. Ibland mycket, ibland lite mindre. Den här gången lite mindre. Lingonsylt och choklad ingick inte i originalet.
 
 
Ingredienser:
3dl mandelmjöl
100g smör
1dl socker
1tsk kardemumma
1tsk kryddnejlika
1tsk malen ingefära
2tsk kanel
 
Fyllning:
Lingonsylt
 
Dekoration:
100g mörk choklad
Chokladströssel
 
Blanda ihop alla ingredienser till degen. Fyll på med mer mandelmjöl om det är för löst. Eller fortfarande smakar för mycket smör. Ha eventuellt i mer kryddor om det behövs.
Gör små bollar och tryck ner en liten fördjupning, fyll med ett lingon från lingonsylt och lägg sedan ett litet lock över hålet och kläm till så att en rund boll formas.
Ställ svalt (eller i frysen) medan du smälter chokladen. Egentligen ska man i lite olja eller smör i chokladen för att få den lite mer lättflytande och lättjobbad att doppa saker i. Det gör man som man vill. Bara ren choklad ger ett tjockare chokladtäckte runt om bollarna.
Dekorera till exempel med chokladströssel.
 
Nästa gång ska jag byta ut mandelmjölet mot havregryn så att alla kan äta av bollarna.
 
 
Publicerat i Allmänt
#1 / / Mormor:

Har smakat dom . Förrädiskt goda . MUMS

Svar: Tack :)
Malin