Så gör du chokladdoppad lakritskola
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl socker
- 1 dl sirap
- 2 msk lakritspulver eller 0,5 deciliter krossad turkisk peppar
- 1 msk smör
- 100 g mörk choklad (minst 70%)
- 1 msk strössel eller flingsalt
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
För mig tog det drygt 10 minuter! Testa för säkerhets skull med jämna mellanrum genom att göra kulprovet (se eget blogginlägg om det här)
Rör i smöret.
Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.
Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar
Smält chokladen i vattenbad eller i mikro.
.
Smält chokladen ca.1 minut på högsta effekt och låt de sista chokladklumparna smälta medan man rör i chokladen.
Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.
Jag garnerade mina med chokladströssel, lavendelsocker samt syrensocker.
Lycka till!
Mycket godis var det här . Hoppas det finns att smaka på juldagen , godisråtta som jag är .
Mormor kram kram