Det händer hela tiden!

Idag vände sig Lilla Liten från mage till rygg! Jag vet inte om det var ett misstag eller om det var meningen. Det hände bara en gång, men det hände ju i alla fall. Dessutom sover han rätt gott på nätterna numera. Igår sov han mellan halv 8 på kvällen och åtta på morgonen. Jag behövde bara trösta honom lite mitt i natten, men jag behövde aldrig ta upp honom. Inatt sov han mellan halv 9 och halv 7 och behövde bara lite tröst runt 1. Vi får väl se hur det blir inatt. Knodden har nästan inte sovit alls idag, mer än ett par timmar på eftermiddagen, men trots det varit både gladare och piggare än vanligt. Idag somnade han vid halv tio så vi får väl se hur länge han sover inatt.

Vi kämpar vidare med smakportionerna. Kämpar är fel att säga. Han äter med glädje. Mandelpotatis är en riktigt hit! Idag fick han hemlagad gröt som han tyckte sådär om. Godare blev det med banan till. Han åt en halv portion gröt, 3/4 banan och 50ml ersättning (istället för mjölk). Jag tänkte att han skulle vara proppmätt, men efter två timmar klämde han i sig 200ml ersättning igen! Vart tar det vägen i honom? Han har ju en pytteliten mage! Fast det kanske förklarar varför han växer som ogräs också. Egentligen har vi inte tid på BVC förrän i januari, men jag tänkte försöka väga och mäta honom på torsdag nästa vecka när vi har föräldraträff. Först mammafika här i byn och sen föräldraträff. Jag får i alla fall inte för lite att göra den dagen. Hur som helst, den där gröten var precis överallt. Annan mat har inte kladdat så mycket som gröten. Liten hade till och med gröt i ögonen... Det kan bero på att han själv suger tag i skeden och vill stoppa den i munnen. Inte för att det är mat på den, utan för att det är ett föremål man kan stoppa i munnen... Nu på kvällen var han väldigt tarv på M's pinnglass. Han jagade glassen med händerna när han satt i M's knä och gapade ivrigt. Hur vet barn att man ska tycka om glass innan man ens har smakat? Utstrålar vi vuxna någon sorts magisk smaskensmin som vi inte har när vi äter mat?

Gröten ja. Nu är det säkert någon som säger att man inte ska ge hemlagad gröt till de små liven eftersom det innehåller för lite järn gentemot den barngröten man köper på affären eftersom den gröten är järnberikad. Men vi har fått ett rcept på gröt hos BVC där man ska blanda havregryn, hårt paltbröd, vatten och fett. Paltbrödet tillför tillräckligt med järn enligt dietist Ulla Cederholm på barnkliniken i Falun så vi tror väl på det då.

Detta behövs till en barnportion:
½ dl havregryn
2 tsk smulat tunnpaltbröd (ca.4g)
1-1½dl vatten
1 tsk flytande margarin

Koka gröten enligt anvisningarna på grynpaketet.
Servera med fruktpuré och en liten mängd mjölk (ca. ½dl)
Gröten innehåller lika mycket järn som den köpta gröten.

För att få en slätare gröt man kan krossa både tunnpaltbrödet och havregrynen genom att kavla bröd och gryn i en plastpåse.

Mys, mys, mys!

Gud vilken mysig liten son vi har! Idag har han (som nästan alltid) varit på toppenhumör och skrattat så han nästan kiknade här på kvällskvisten. Jag behövde nätt och jämt titta på honom och pussa i luften så skrattade han så han nästan skrek. Måste han sova nu? Jag vill ju mysa mera!

Katter och små barn

I helgen har vi varit i Norrköping och hälsat på M's kompis M och hans lilla misse, mina små svarta ulmerkottar och så har vi fikat med min gamla gymnasiekompis M. Många M är det...

Det är rätt kul att titta på hur katter beter sig när de träffar på små bebisar. Man ser att de inte är helt bekväma med att få konkurrens av en annan varelse i samma storlek som de själva. Samtidigt märker de att det inte är en annan katt så det är inte så att det vill gå till attack på något vis. Däremot kan de gå lite omvägar kring de små liven. M's katt Aramis var lite nyfiken, men konstaterade rätt snabbt att han nog skulle hålla sig undan. Likaså med mina små pantrar. Det var nog bara Frasse som gjorde några närmanden, men han konstaterade också att det var bäst att hålla sig undan. Pappas katt Whisky går så långa omvägar det bara är möljigt.
Jag skulle så gärna så gärna ha en liten misse igen och M är inte helt negativ han heller. Han skulle också vilja ha en liten ulmerkott, men vi får se.

I och med långa bilresor har vi lycktas rubba lite på Lilla Litens dygnsrytm, men det verkar ändå gå rätt bra. Istället för att somna runt halv 8 - 8 har han somnat runt halv 11 - 11 på kvällen, men har fortfarande vaknat runt halv 6 på morgonen. Utom idag när han faktiskt sov till strax före 8. Han låg och pratade vig halv 6, men jag orkade inte gå upp och han verkade ju rätt nöjd med att ligga och prata så jag lät honom vara ifred. Sedan somnade jag och det måste ju han också ha gjort. M sov i Litens rum för att få sova någorlunda ostört. Nu sover L'et på ett täcke på golvet med en filt över sig. Det ser ganska skönt ut. När ha vaknar ska han få lite mat och sedan ska vi åka och hälsa på jobbet i Mora.

Mer barnkläder!

Det har äntligen öppnat en butik med snygga, roliga och sköna barnkläder här i stan. Tre äpplen hög heter butiken. Jag misstänkte att det var en bekant till mig som öppnat butiken, men samtidigt tänkte jag att det var för bra för att vara sant. Här om dagen var jag in en vända och vem står där om inte I! Det är hennes alldeles egna butik och hennes alldeles egna konecpt. Ingenting kedjestyrt där inte. Skönt! Jag åt pepperkaksfudge och köpte en blå väska med en stor vit stjärna och en liten mörkt turkos haklapp med en blå fisk på till knodden. Väskan ska han samla alla kort och brev i som han får och redan har fått. Som sagt; mycket trevlig butik!

Det går framåt:)

Nu har lilla liten hunnit äta potatis, potatis och morot, bara morot och avokado. Han har också hunit smaka ett par teskedar päron (med tanke på den tröga magen). Bäst i test har nog den blandade potatisen och moroten varit, men han äter duktigt av allt. Han åt upp en hel morot och åt sedan 250ml ersättning på det. Igår åt han 1/4 stor avokado som är ganska mättande, men åt ändå upp 250ml ersättning direkt efter. Inte så konstigt kanske att han sticker iväg så på längden.

Framåt går det också när han vänder sig. Nu går det fort och han behöver inte kämpa för att ta sig runt längre. Det är nog inte så långt bort innan han rullar runt till rygg igen heller - även om det nog är en bort i alla fall. Han ser väldigt rolig ut när han ligger på mage och drar upp rumpan så knäna kommer i golvet och så sparkar han med benen som att han tänkte krypa iväg. Här om dagen tog jag av honom strumporna och lade en filt under huvudet (så att han skulle landa mjukt) så att resten av kroppen låg på golvet. Jag tänkte att han kanske faktiskt skulle ta sig framåt då, men han kom ingenstans. Det kanske är lika bra. Den dagen han kan krypa kommer jag säkert att tänka att det var så skönt när han bara låg still... Nu ligger han på mage på ett täcke på golvet och sover. Han somnade mitt i leken.

Potatisdags.

Igår fick knodden testa potatis för första gången. Han invigde sin matstol samtidigt. Det gick faktiskt över förväntan bra. Jag trodde att den mesta potatisen skulle hamna utanför munnen, men det som kom in i munnen försvann. Det såg varken gott eller äckligt ut. Lilla L'et såg mest neutral ut. En tesked fick han. Idag var det dags för potatis igen och det gick lite bättre. Han såg ut att börja gilla det. Han fick en tesked idag med. Imorgon blir det också potatis, men då ska jag nog öka på till två eller kanske tre teskedar. Det beror på hur intresserad han är.
Sen vet jag inte vad han ska få, men det lutar åt morot. Tänkte blanda lite morot med potatis. Egentligen hade jag tänkt att han skulle få ärtor, men på ICA Maxi har de uppenbarligen bara ärtor på 1kg förpackningar... Jag hade tänkt köpa en liten förpackning om 250g eller vad det kan vara i dem.

Imorgon ska jag och J till Kupolen och då blir det inköp av en ny vitlökspress (kan vara bra att puréa ärtor och majs med bl.a.) och så tänkte jag kika om inte ICA Kvantum har ett annat utbud på frysta grönsaker.

RSS 2.0