Kläder

Japp här kommer bilderna på kläderna jag lovade för ett par veckor sedan. Den rutiga overallen blev populär hos sköterskan på BVC som genast undrade vart vi hade köpt den. När hon fick reda på att den var köpt nästan 70 mil bort undrade hon om det gick att handla över nätet. Sm sagt; det är roligt med lite annat än bara H&M, Kappahl, Lindex och Åhlens även om de också har jättefina kläder. Men som sköterskan sa så ser vädigt många barn ungefär likadana ut.

Kläderna kommer som sagt från Pigor & Drängar i Tomellla:


Kombinerad overall och åkpåse.


Dundersöt pyjamas, med öron på fötterna.


Morfar'n hittade en mössa i "lappstuk". Han blev såklart överlycklig och tyckte att kodden skulle ha en sådan från morfar'n


Kläder som passar nu i Halloweentider.

Men, det finns fina kläder på andra ställen också! Lilla Litens mormor hade hittat jättefina pyjamasar på Kappahl och extra bra var det att det är ett litet kydd för dragkedjan så att bebisen slipper få den vassa dragkedjan mot halsen.


Små grodor.

Sen har lilla liten även fått en tröja fån Coop och jag måste säga att Coop överraskade lite. Frågan är bara vart det är tillverkat och hur mycket gift det är i trycket... Men det behöver ju inte vara sämre där än på andra affärer. Tröjan har han i alla fall fått från sin ena kusin. Han har liksom jag bara två kusiner.


Nu hände det faktiskt!

Dagen innan sin fyramånadersdag hände det på riktigt. Lilla Liten vände sig från rygg till mage hemma hos mina morföräldrar igår. Det hände bara en gång, men han kämpade och kämpade utan att lyckas igen. Hejja grabben!

Vägd och mätt och vaccinerad - igen.

Igår var vi till BVC i Mockfjärd för att väga och mäta knodden. Nu är han 67cm lång och väger 7,3kg.
Jag sade även till att få vaccinera honom mot pneumokocker och det gick bra. 562 kronor extra...
På vägen hem tänkte jag att jag är väldigt lyckligt lottad som bor i ett land där jag har råd att själv betala den summan för ett vaccin som kanske inte ens är helt nödvändigt. Ännu gladare kanske man ska vara över att så många andra vaccin faktiskt är helt gratis för de små liven.
Nästa gång till BVC blir nu den 8 januari och då är det lite läkarundersökning också.


Kollade upp exakt vad dessa pneumokocker orsakar och enligt den tillförlitliga källan Wikipedia så:

Pneumokocker (Streptococcus pneumoniae) är en art inom släktet streptokocker och orsakar ett antal olika sjukdomar såsom bihåleinflammation, lunginflammation, sepsis, hjärnhinneinflammation och öroninflammation.

Det verkar stämma om man läser på andra sidor också, men det stod så bra sammanfattat på Wikipedia.


Igen!

Yes! I natt hände det igen! Knodden sov från nio igår kväll till sex imorse (okej då, klockan fem men vi har inte ställt om dygnet ännu)! Gissa om mamman och pappan är glada! Nu sover i och för sig pappan igen och jag dricker starkt kaffe, men ändå. Det bådar ju som sagt gott inför framtiden. Här om natten hade han också sovit hela natten om det inte hade varit så att han hade kräkts halv tre. Han sov fortfarande och märkte nätt och jämnt att vi var där och bökade med honom. Försökte peta i honom lite till mat också, men han åt kanske 20ml innan han somnade igen. Lilla Pluttsture...

I natt hände det!

Inte att knodden vände sig, men han sov. Hela natten!
Han somnade klockan tio i går kväll och vaknade först klockan åtta imorse! Egentligen vaknade han till vid sju först, men eftersom jag alltid brukar stryka honom över kinden som godmorgonhälsning (så att jag själv hinner vakna till liv också) hann han somna om igen. Gud så skönt! Jag kan ju sätta rätt mycket pengar på att det inte kommer att hända i natt igen, men att det har inträffat bådar ju gott inför framtiden. Kanske...

Blond?

Jag tror besämt att knodden håller på att bli blond som sin far! Det nya håret under det mörka bebishåret ser väldigt ljust ut. Det ska bli väldigt spännande att se om han blir en liten lintott här om ett tag!

Stackars farmor:/

Lilla Liten gillar inte riktigt sin farmor. Jag vet inte varför och jag tycker så synd om henne. Hon är verkligen världens snällaste farmor och pratar inte konstigt eller håller L'et på något konstigt vis. Men han skriker nästan alltid när han träffar henne. Idag var vi hos farmor och farfar och åt Tacopaj. Lilla Liten åt mat och låg sedan rätt nöjd på golvet ett tag medan vi åt. Sedan började han pipa lite, skrika lite och farmor var där och tog upp honom. Då blev det ännu värre och knodden blev hysterisk. Jag tog över honom, men det gick knappt att få honom att sluta skrika. Det var som att han hade hakat upp sig och tårarna bara sprutade på honom. Efter en stund var han helt utmattad så vi gick tillbaka in i köket, men det räckte med att han fick syn på farmor så var det nästan kört igen. Han blev inte så där hysterisk, men ledsen blev han. Tillslut hade han lugnat ner sig så pass att jag kunde sätta mig vid köksbordet med honom i famnen. Då somnade han utmattad. Efter att ha sovit lite gick det lite bättre med farmor och han satt i hennes knä en kort stund innan underläppen började darra igen. Sedan, väl nerpackad i babyskyddet, kunde han kosta på en antydan till leende till farmor. Skönt! Annars hade jag nästan fått dåligt samvete. Fråga inte varför, jag tycker bara synd om henne...

Man ska inte jämföra barn, men...

Jag kan inte låta bli att titta i min egen "Mina första år" bok.
Där har min mor skrivit in att jag skrattade första gången när min pappa bytte på mig. Det hände den 11 maj 1981. Då var jag alltså nästan 3 månader (2 månader och 3 veckor) och detsamma gäller lilla L'et också.
Mor har även skrivit att jag vände mig från rygg till mage den 20 juni 1981. Då var jag 4 månader och 2 dagar och det verkar ju stämma in på lilla knodden här också. Det tar nog en vecka till eller så innan han vänder sig helt själv.

Jag hittade en tabell på Growingpeople.se där man kan följa barns motorik.Tidigast

Vanligen

Senast

Ligger på mage och lyfter på huvudet

1 mån

2-3 mån

4-5 mån

Griper medvetet

2 mån

3-4 mån

6 mån

Vänder från mage till rygg eller tvärtom

3 mån

5-6 mån

7-8 mån

Sitter med stöd

4-5 mån

5-6 mån

8-9 mån

Sitter själv

5-6 mån

7-8 mån

9-10 mån

Kryper.
Obs! En del barn hoppar över detta

5 mån

7-10 mån

10-12 mån

Reser sig och går utefter möbler

6-7 mån

9-10 mån

14-16 mån

Går själv

8-9 mån

10-14 mån

17-18 mån


Så än så länge verkar han vara en rätt vanlig bebis. Varken tidig eller sen. Kanske lite tidig med att vända sig, men det var ju tydligen jag med. Å andra sidan gick jag inte förrän jag var 14 månader och jag har alltid trott att det är lite i senaste laget, men det verkar ju rätt vanligt det med.

Det är i sängen det händer!

Ja men visst är det så. Sängen är en bra plats. I alla fall när man tränar på att vända sig.

I förrgår kväll vände Lilla Liten på sig från rygg till mage i sängen när han hade med medlut åt mitt håll. Imorse samma sak, men då låg han en bit bort från mig så det var inget medlut där inte. Däremot tror jag att det dröjer några dagar innan det händer när han ligger på golvet. Men vem vet?

Just nu sover han som vanligt i sin babysitter. Jag gjorde kladdkaka och han "hjälpte till", men det var nog jobbigt för han slockande mitt i sitt pratande.


Lilla ludentrollet.... Nu vaknade han.


Lite bilder.

Här kommer lite bilder på vårt lilla Ludentroll!


Fotbollssupporter. Sverige-Portugal 0-0. Har till och med Sverigestumpor!


Lilla hjärtsnöret sover hos pappa.


Ibland ser man lite småchockad ut. Ja, vad håller morsan på med egentligen?


Sover gott hos pappa igen. Han är mjuk, varm och trygg!


Råkade visst slockna i babygymet.


Sist med inte minst; tappar man håret kan en peruk vara bra att ha!

Nu är det nära!

Snart vänder sig knodden! Han har kommit på att man kan sträcka benen rätt upp i luften och sedan fälla dem åt sidan. Då hamnar hela han på sidan. Sedan är ju allting bakom honom så mycket mer intressant än det som är åt sidorna. Det gör att han vill titta bakåt och på så vis vänder han sig nästan. Fast än så längeresulterar det bara i att han snor runt i babygymet, Om jag lägger ner honom på ett visst sätt dröjer det inte länge innan han har snott runt ett halvt varv.
Det dröjer väl inte innan han både kryper, går och vill ha moppe....


Gift i nappflaskor

För ett tag sedan kom det larm om gift i nappflaskor. Det kändes inte något vidare roligt eftersom vår lille man bara äter ur flaska. Därför började vi att hälla upp det kokta vattnet på glasburkar inför natten så att det bara var att värma på, istället för att ställa in flaskorna direkt.
Här om dagen kom svärföräldrarna förbi med DN eller om det var SvD där det fanns en artikel med vilka flaskor som innehöll gift och vilka som inte gjorde det. Esska innehöll giftet, medan NUK skulle vara giftfri - bland annat. Av en ren händelse var jag och köpte nya NUK-flaskor till lilla liten eftersom maten kom alldeles för fort ur Esskas flaskor, trots litet hål. Vi har fått ganska många Esskaflaskor. Så hönsmamman kände sig såklart väldigt nöjd med att den lilla Ludentuppen har (som det i alla fall verkar) giftfria flaskor...

GRATTIS!!!

Idag fyller Lilla Liten 1 år!!!
Enligt MVC's beräkningar och vår vetskap i alla fall...

Igår var vi på 1-årskalas hos lille H. Gud så fort tiden går. Det känns som att det var länge sedan har var nyfödd, men inte alls länge sedan han var som vår lilla tomte, det vill säga runt 3 månader. Den lille krabaten H går nu och jag tycker inte alls det var länge sedan han lärde sig att sitta. Snart kryper vårt lilla pyre runt också. Han har nu börjat hitta händerna lite mer och fattat att man kan föra saker till munnen (kanske en ren reflex?). Han har också börjat upptäcka sina fötter. Igår hade han ett par randiga strumpor (mörkblå och vita) som han låg och stirrade på. Idag når han nästan fram till tårna och han har börjat rulla över på sidan. Inte ofta, men det händer. Just nu ligger han i sitt babygym och tittar på elden i öppna spisen.

Ekiperad!

Något jag saknar i Borlänge är en riktig barnklädesaffär. Det fanns en i centrum tidigare, men jag tror att den är borta nu. Det som fanns där inne var nog lite dyrare än H&M, Lindex och Kappahl också, men det kan det ju vara värt om kvaliteten är bättre.
Här i Tomelilla finns Pigor & Drängar som har fantasktiskt mycket fina kläder. De hade även väldigt coola halsband och klockor både till killar och tjejer. Coola utan att vara gulliga, men ändå barnvänliga. Morfarn var på spenderarhumör (som alltid...) och hittade massa snygga kläder till vårt lilla hjärta.
Det blev en vinteroverall, två mössor, ett par vantar, en liten haklapp, en body (med en spindel som skrämmer ett spöke med napp) med tillhörande byxor, en skjorta, en dundersöt liten pyjamas, ett par varma tossor och en napphållare. Det var såklart morfarn som stod för ekiperingen och vi blev supernöjda! Måste nästan visa upp lite bilder senare.


Åka tåg med 3 månaders bebis.

Nu har vi landat nere i Skåne hos far. Resan gick över förväntan bra, men Lilla Ludentrollet tyckte nog ändå att det finns roligare saker här i livet än att åka tåg. Det som saknades var såklart den älskade babysittern... Men den kunde vi ju inte packa upp inne på tåget.

Följande kunde konstateras under resans gång:
* En bärsele att ha knodden i är guld värt - speciellt om man behöver gå på toa vilket kan bli nödvändigt om man sitter på olika tåg i sammanlagt 10 timmar.
* På första tåget fick jag hjälp att komma av tåget av en annan mamma som trots att hon klivit av långt innan oss stannade kvar på perongen och hjälpte oss av. På det andra tåget fick jag hjälp både på och av av samma man med fru. Han var amerikan. På tredje tåget (ett pendeltåg) fick jag ingen hjälp att komma på alls, men det var inte speciellt krångligt att komma upp för de tre trappstegen där så det var okej.
* Det gick bra att värma knoddens mat i micron i restaurangvagnen.
* Knodden bajsade ner hela sig och två filtar på sista tåget (har bara inträffat ett par gånger tidigare, så det var väl klart att det skulle hända igen när det egentligen var minst lämpligt), men även det löste sig.
* Lilla Liten gillade inte det höga ljudet från högtalarsystemet. Inne på toaletten är ljudet dessutom dubbelt så högt och när han hade bajsat ner hela sig och vi var inne på toan kom såklart ett meddelande och han blev livrädd. Ögonen blev stora som tefat, underläppen åkte ut och sedan kom jordens gallskrik. Folk måste ha trott att jag tappade honom i golvet eller något... Det var bara att snabbt torka av honom, få på en blöja och sedan snabbt som attan komma ut från toan, lägga honom i vagnen, ge honom hans napp och prata lugnande med honom för att sedan leta reda på nya kläder. Sedan fick jag försöka hålla för öronen på honom när det var fler meddelanden på gång.
* Jag som aldrig blir åksjuk blev såklart åksjuk (förmodligen för att jag var trött) på tåget till Stockholm och visste inte hur jag skulle bota det. Det var bara att stå ut och sedan vistas uomhus så mycket som möjligt innan nästa tågfärd mot Malmö, tugga friska tuggummin, dricka vatten och äta frukt. Det gick sedan mycket bättre på nästa tågresa.

Men som sagt; på det stora hela tycker jag att resan med den lilla tomten gick väldigt bra.

Känslostormar

Idag har vi haft känslostormar Lilla Liten och jag. Knodden har nämnligen börjat skratta på riktigt. Det händer inte så ofta och idag var det fjärde gången han skrattade så där mycket så det bara bubblade ur honom. Första gången var det när han såg mig i spegeln, andra gången var när han hamnade naken på badrumsgolvet, tredje gången var när M badade honom här om dagen och så idag när jag satt och pratade med honom på golvet.

Jag sa "Gud vad morsan snackar! Du kommer att få skavsår i öronen!" och så suckade jag och himlade med ögonen. Då övergick det breda leendet till skratt och ju mer jag suckade och himlade med ögonen desto mer skrattade han - och jag började gråta. Det är ju så underbart att höra när små barn skrattar. Speciellt de egna telningarna!  

Det verkar i alla fall ha gått bra med vaccinet. Han har inte fått feber och det syns nästan inte där han blev stucken heller. Annars kan det ju bli lite rött runt själva sticket.


RSS 2.0