Att baka bröd med vildjäst
Som jag skrev i tidigare inlägg så tar det tre dagar i anspråk att baka bröd med vildjäst. I alla fall enligt det recept jag har. Så idag är det onsdag och jag tänker baka på fredag.
Nu får jag be om ursäkt för de dåliga mobilbilderna, men...
När man bakar bröd på vildjäst använder man sig alltså inte av någon surdegsgrund. Det blir två olika slags surdegsbröd eller kalljästa bröd av detta.
Först och främst ser själva jästen ut så här. Den är flytande och luktar ganska starkt av alkohol.

Sen är detta allt man behöver till en början. Alltså till kvällen dag 1;
1½ msk vildjäst
½ dl vetemjöl special
½ msk ljummet vatten

Så här innan jag rörde ihop degen med en gaffel. Sedan täckte jag över med plastfolie.

Nu står bunken uppe på micron där det är lite varmare än i övriga köket.
I morgon bitti kommer det inte att synas så mycket att degen har jäst, men jag ska jag fylla på med mer mjöl och ljummet vatten och sedan fylla på en gång till imorgon kväll.