Att ta körkort på Irland

Om jag inte minns helt fel så nämnde jag tidigare att man inte behöver ha ett fullt körkort för att få köra bil här på ön. Så länge man bara har ett L (för learner) på bakrutan så är det bara att tuta och köra. Man behöver inte ha någon med ett fullt körkort bredvid sig. Det enda man inte är tillåten att göra är att köra på motorvägarna. Vilket folk verkar göra ändå.

Nu har jag fått en närmare förklaring till hur det går till att ta körkort. Man får ta körkort när man är 17 här. Man går igenom tre faser. Under den första fasen (som verkar vara ganska kort) måste man ha någon med ett fullt körkort bredvid sig. Sedan får man göra någon form av test varefter man får köra själv så länge man har sitt L på bilen. Jag vet inte hur länge man får åka runt så eller ens om det är tidsbestämt, men sedan kommer tredje fasen. Då är man helt plötsligt inte längre tillåten att köra själv längre utan måste ha någon med ett fullt körkort med bredvid sig…

Apropå ålder så blev jag ombedd att visa min legitimation när jag köpte en flaska vin inne i Dublin för ett antal veckor sedan. Åldergränsen för att köpa alkohol här är 18… Det är bara på TESCO de har en 21-årsgräns. Där är det aldrig någon som har frågat. Visst är det svårt att bedöma ålder på folk, men… Min danske kollega som är ett år yngre än mig stod före mig i kön och handlade utan problem. Haha! Jag tar det som en komplimang. Eftersom jag fortfarande är närmare 24 än 26 så är jag ju nästan närmare 20 än 30 också!

P.S. En liten uppdatering om soporna också. Jag ställde ut min svarta AWB-säck (tror att det står för Arklow Waste Bag, men jag är inte helt säker) utanför grinden igår och tänkte att det just skulle vara min tur att en hund skulle finna min säck extra intressant för dagen och därmed komma hem och hitta mina sopor utspridda över halva gatan. Det gick bra. Säcken var borta och ingenting låg kvar på marken.