Miljösubventionerade skatter?

I helgen har jag haft en riktigt trevlig helg. Jag åkte ner på inflyttningsfest till S och H i Vallentuna. De bor nu i ett helt nybyggt radhus med en väldigt bra planlösning. Öppen och ljus på alla sätt och vis. Vi var ett lagomt gäng som umgicks på kvällen och i alla fall jag hade väldigt roligt. Drack bland annat en Tom Collins utan Collins (d.v.s. gin)  men det var minst lika gott ändå.

På söndagen träffade jag Annaa M som hade lite funderingar kring miljöfrågor i Borlänge. Jag försökte tänka till och tänker fortfarande. Det är svårt att tänka på hur den egna kommunen egentligen jobbar med klimat- och miljöfrågor när man bor i kommunen. Man blir rätt hemmablind, men varje gång jag kommer till ett ställe där man blandar kompost med brännbart får jag så otroigt dåligt samvete för att jag slänger de olika soporna i samma behållare. Det känns nästan bättre att ta sitt uppätna äpple och kasta det i buskarna istället för att slänga det bland pappret. Ännu värre är det om man bär på en glasflaska som man måste slänga. Det känns nästan bättre att ta hem den bara så att man vet att den kommer att slängas på rätt ställe...

Men appropå miljö så undrar jag varför det inte införs miljösubventionerande skatter på tågen? För mig är det ibland billigare att ta bilen til Arlanda (inkl. parkering) än att ta tåget. När jag skulle åka hem från Stockholm på söndagen kostade biljetten 420:- enkel resa. Resan tar ca. 2,5 timme och det är ungefär 22 mil. Det hade varigt billigare att åka bil och mindre miljövänligt. Nu hittade jag en obokad biljett för 247:-, men det är snudd på att det hade varit billigare att åka bil ändå.