Baka, baka...

Baka, baka liten kaka!

Eller rättare sagt fyra limpor – igen.

Hela det här året har jag mestadels bakat allt vårt bröd själv. De gånger jag har köpt bröd från affären har det varit för att vi har varit på semester eller för att blanda upp lite hemma. Alla gånger jag köpt bröd har resten av familjen protesterat. Morsans bröd är mycket godare! Själv vill jag minnas att jag tyckte att det hembakade bröden var jättetråkiga när jag var liten och hellre ville att vi skulle köpa sirapslimpa eller Hönökaka. För ett par veckor sedan hade L en klasskompis hemma och till mellanmål serverade jag fruktsallad och gramhamslimpa. Jag trodde att ungarna skulle tycka att grahamsbrödet var trist, men icke. Till och med kompisen sa glatt att det här var bland det godaste bröd han hade ätit! Hungriga barn är tacksamma barn…

 

Hur som helst, nu på höstkanten går det att köpa ärtmjöl i mindre butiker här i Dalarna. Det beror på att många familjer bakar ”ärtbulla” eller ”tjockbulla” som ser olika ut och har olika typer av innehåll från by till by. Tjockbulla i Gagnef är något helt annat än var Tjockbulla i Mora är. Det enda som är gemensamt är namnet. Och möjligen att det kanske innehåller ärtmjöl. Så länge jag bodde i Borlänge hade jag aldrig hört talas om dessa traditionella bröd. Sedan mötte jag M och insåg att var och varannan familj bara 1 mil norr om Borlänge bakade bröd till jul. Det är riktiga familjeprojekt där man lånar in sig i en bagarstuga (eller i alla fall hos någon som har en vedeldad bakugn) och sedan börjar tidigt på morgonen för att bli klar först på eftermiddagen. Jag har inte varit så involverad eftersom jag har tagit hand om våra barn och källaren vi lånar in oss i tillåter inte riktigt att man är hur många som helst och framförallt inte att det är små barn som springer runt och halkar i mjölet. Vi brukar ta en promenad till de som bakar och hälsa på en liten stund. I år tror jag att jag ska vara lite mer involverad dock eftersom det har kommit ännu fler barn in i familjen. Det betyder alltså att en av de som brukar vara med och baka förmodligen avstår i år. M är alltid förste gräddare. Jag får återkomma till det här projektet om en dryg månad.  

 

Tillbaka till mitt eget bröd igen. Nu hittade jag ju ärtmjöl på Konsum i Djurås, så jag köpte en liten låda. I detta bröd är det jäst, olivolja, salt, chiafrön, vatten, ärtmjöl och Manitoba Cream (vetemjöl). Allt utom jäst och vatten är måttat på en höft, men visst smakar det lite ärtmjöl om brödet. På ett bra sätt. Vi får se om även detta går hem hos de små.

 

 

För övrigt får vi se hur länge till hushållsassistenten håller. Den är nog fem eller sex år gammal vid det här laget och set senaste året har den gått mellan en och tre gånger i veckan.

 

 
 
 
 
 

 

 

Publicerat i Allmänt
#1 / / Mormor:

Blir lite avis , ditt bröd ser så fina ut och jag vet att de smakar bra eftersom jag smakat , inte dessa men anda som du bakat . Kanske man skulle kolla på ärtmjöl , får åka till Djurås å kolla om de har något kvar .

Kram


Svar: Åh tack! Jo det blev rätt okej med ärtmjölet i. Dock inte som i ärtbullarna... M tyckte att det var lite trist och att det skulle sitta fint med lite pålägg. Vi kör ju bara med Bregott annars. Kram kram!
Malin