Ärtbulla
Minns ni att jag nyligen skrev om ärtmjöl som man i princip bara hittar i vanliga matvarubutiker i orterna kring Siljan? Jag skrev då också att jag skulle återkomma med själva bakandet.
Eftersom det kommer att vara lite manfall kring själva bakandet vet vi inte om vi verkligen ska hålla på att baka en hel dag. Det kanske räcker att baka en halv dag och vara nöjd så. Jag tänkte så klart se hur resultatet blir om man bakar brödet i ugnen istället för en vedeldad ugn. Och eftersom jag och tålamod inte alltid går hand i hand så orkade jag ta mig tiden att åka till svärmor och låna hennes recept, utan googlade. I princip alla recept jag hittade innehöll potatis, men här i Gagnef använder man oftast inte potatis i degen. Det gör man i Leksand, Rättvik och Mora. Så jag googlade vidare och hittade ett recept som jag tyckte kunde duga. Jag har en liten aning om hur Ms familj brukar krydda så jag kryddade efter vad som fanns hemma. I receptet jag hittade ingick nämligen inga typer av kryddor alls. Kruskavel saknas också i vårt hushåll så jag fick nagga med gaffel istället.

Utlådandet från familjen var med beröm godkänt. Förutom att det fattas lite kryddor. Men det hängde ju på att jag tog det som fanns hemma och att allt jag hade velat ha i helt enkelt inte fanns hemma.
L ansåg dock att det vi bakar till jul är något godare eftersom vi bakar det tillsammans.
Han har helt rätt!
Ännu ett gäng fina bröd , ser verkligen goda ut . Jag såg att de hade ärtmjöl i affären här , kanske ska kolla om de har kvar , men så gäller det ju att hitta ett bra recept också .
Kram