Ekologisk Bearnaise

I vår familj verkar det finnas en sås som är värd namnet att kallas sås. Den går bra att äta till precis allt, utom möjligen tunnpannkaka. Den stavas Bearnaisesås.
Själv är jag uppvuxen på Blå Bands pulverbearnaise. Fördelen med den är att den går att göra relativt fettsnål. På grund av förtjockningsmedelen som är i så behövs egentligen inget tillsatt smör om man vill ha en sås med lite fett. Nackdelarna är desto fler. Vad är det i de där pulversåserna egentligen?
Nästa snäpp upp är Rydbergs, Lohmanders och Lallerstedts Bearnaisesåser. Men varför göra innehållsförteckningarna så långa? Lallerstedts tycker jag dessutom smakar alldeles för mycket vinäger.
Men om man gör den själv, blir den inte bara godare, utan även så gott som ekologisk.
Många föreställer sig att Bearnaise skulle vara svårt att göra eftersom det i recepten står om vattenbad och att försiktigt droppa i det smälta smöret och sedan vispa tills armarna går av.
Jag hoppar över vattenbad. Jag får det aldrig att fungera och bränner mig alltid på fingrarna. Men smöret ska till en början droppas i och sedan kan man hälla i lite mer mellan vispningarna. Armarna går inte av.
 
Klart!
Och klart mycket godare än alla köpta varianter och godare för samvetet med ekologiska ingredienser.
 
Publicerat i Allmänt
#1 / / Mormor:

Du väcker mitt dåliga samvete , bra kanske och som sagt mycket godare med "riktig" sås .

Kram
Mormor

Svar: Det kanske är det jag ska bjuda på nästa gång? Hemgjord bearnaise? Kram!
Malin

#2 / / Fru Fura:

gillas gillas gillas :) Men jag hade gärna sett ett mer utförligt recept :)

Svar: Jag får återkomma med det Fru Fura:) Det är dock från Vår Kokbok.
Malin