Rödbetspaj med bacon och tomatsallad.

Rödbetspaj med en deg gjord på råriven potatis... Kan det vara något det?
Japp! I alla fall med sallad och bacon till. Jag som dömt ut "Rutiga Kokboken" får kanske tänka om.


Här kommer receptet;

BOTTEN;
2st medelstora potatisar
1dl grahamsmjöl
1dl vetemjöl
½tsk salt
svartpeppar
3-4msk olja

FYLLNING
3st medelstora rödbetor (helst färska)
2dl creme fraiche
2st ägg
250g keso
1tsk salt
1krm svartpeppar
2st pressade vitlöksklyftor
1dl hackad gräslök

Skala och grovriv potatisarna.
Blanda potatis, mjölsorterna, salt och peppar i en bunke. Tillsätt olja och arbeta ihop till en ganska fast deg.
Tryck ut i en pajform, 24cm, och nagga med en gaffel och ställ sedan i kylskåpet ca 30 minuter.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader, ca15 minuter.
Koka rödbetorna ca15-20 minuter om de är nyskördade. 45-60 minuter för vinterrödbetor.
Ta bort skalen under rinnande vatten skär betorna i klyftor.
Lägg dem på pajskalet.
Blanda cremé fraiche, ägg, keso, salt och peppar. Smaka av med vitlök och hälften av den hackade gräslöken.
Fördela över rödbetorna.
Grädda pajen ytterligare ca30 minuter i 175 grader.
Strö på resten av gräslöken strax innan serveringen.

TOMAT- OCH LÖKSALLAD
4-6 röda tomater
1 rödlök
1 huvud romansallat
2msk balsamvinäger
flingsalt

Skiva tomaterna och finhacka löken.
Finstrimla salladen och blanda med lök och tomater.
Ringla över balsamvinäger och smaka av med flingsalt.

Servera pajen med salladen och knaperstekt bacon.


Dagen efter (dvs idag) har rödbetsfärgen trängt igenom äggstanningen och det såg ganska fint ut mot den blå matlådan.

Publicerat i Allmänt