Ibland får jag frågor om tips på bröd. Jag bakar fortfarande allt vårt matbröd utom när vi är i någon sommarstuga eller är iväg på någon resa. Då köper vi polarkakor och likande till barnens stora förtjusningar.
 
Här kommer tips på ett bröd som är lite som formfranska och passar till räksmörgåsar, till sallader eller bara att äta med smör på.  Brödet är bakat på havregrynsgröt och honung.
 
 
Ingredienser:
1 portion havregrynsgröt
25g jäst
5dl ljummet vatten
½ msk salt
½ dl honung
Vetemjöl (tills degen blir lagom i koncistensen, typ 12-15 dl eller så)
 
Gör så här:
Koka en portion havregrynsgröt (1dl havregryn och 2dl vatten, micra på högsta effekt i 3 minuter)
Klicka i honungen i gröten och ha i saltet.
Smula ner jästen i en bunke (assistentbunke)
Häll ner det ljumma vattnet.
Häll ner grötblandningen.
Häll ner 1 liter mjöl och låt degen blandas lite och fyll på vart efter att degen blir fastare. Degen ska bli smidig och släppa degbunkens kanter.
Låt degen gå i maskinen på hög effekt i ca.5 minuter.
Jäs degen övertäckt i 60 minuter.
Smörj 2 sockerkaksformar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i två halvor. Knåda så lite som möjligt.
Lägg i formarna och låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter.
Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda ca. 40 minuter.
Stjälp upp på bakbord och låt svalna under en kökshandduk.
 
Lycka till!
Mormor

Mumsigt ser det ut . Måste nog prova detta, även om vi inte har räkor till. Förstår inte hur du kan få så fina bröd , jag så gammal jag är kan misslyckas ordentligt , men vad gör det försöker igen .

Kram på dej bagerskan

Svar: Äh, jag har då aldrig sett dig misslyckas med bröd heller! Det ju från dig bagargenerna kommer <3Kram!
Malin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress